Буковинський Державний Медичний Університет

БІБЛІОТЕКА

Вдосконалюємося для вас!
Вгору

Всесвітній День Червоного Хреста і Червоного півмісяця

(World Red Cross and Red Crescent Day) відзначається щорічно 8 травня і заснований на честь дня народження швейцарського бізнесмена, громадського діяча і гуманіста Жана Анрі Дюнана Jean Henri Dunant, 8 травня 1828р. — 30 жовтня 1910р.

Ідейний натхненник і співзасновник організації — Ж. А. Дюнан. Перебуваючи у відрядженні, він став вимушеним свідком битви під Сольферіно під час Австро-італо-французької війни 1859. Вражений стражданнями покинутих на полі бою поранених, написав книгу «Спогади про Сольферіно». Автор уперше поставив питання про створення добровільних товариств допомоги пораненим у різних країнах світу.

1863 засновано Комітет п’яти (у складі Ж. А. Дюнана, Г. Муаньє (1826–1910;), Г. А. Дюфура (1787–1875), Л. Аппіа (1818–1898) та Т. Монуара (1806–1869) — усі Швейцарія), перейменований згодом на Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ). Комітет розпочав свою діяльність з організації міжнародної конференції в м. Женеві 29.10.1863. Резолюцією цієї конференції постановили утворювати національні товариства для надання медичної допомоги учасникам бойових дій під час війни, чим було започатковано Міжнародний Рух Червоного Хреста.

Емблеми організації Червоного Хреста

Емблеми організації — зображення у вигляді червоного хреста або червоного півмісяця на білому тлі, або червоного хреста і червоного півмісяця на білому тлі, назви (слова «Червоний Хрест» або «Червоний Півмісяць», або «Червоний Хрест і Червоний Півмісяць») і розпізнавальні сигнали (спеціальні міжнародно визнані допоміжні сигнали — світлові, радіо- та електронні) використовують як розпізнавальні та захисні знаки для позначення осіб, рухомого й нерухомого майна відповідно до Женевських конвенцій.

Рух налічує близько 80 млн членів і волонтерів. Діє майже в усіх країнах. Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця складається з МКЧХ, Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (Федерації) та 191 (станом на 2022) національного товариства Червоного Хреста, Червоного Півмісяця. МКЧХ, Федерація та національні товариства є незалежними установами. Статут руху прийнятий 1928, переглянутий 1952; нині діє у редакції 1986. Рух об’єднується і керується основоположними принципами: гуманності, неупередженості, нейтральності, незалежності, добровільності, єдності та універсальності.

Мета руху — без будь-якої дискримінації запобігати людським стражданням, полегшувати їх і захищати людську гідність.

Найвищий орган руху — міжнародна конференція Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, що скликається, як правило, кожні 4–5 років. В її роботі беруть участь делегати, які репрезентують усі складові руху (МКЧХ, Федерацію і національні товариства), та представники держав, що підписали Женевські конвенції про захист жертв війни 1949. Міжнародна конференція визначає основні напрями діяльності руху та зміни в його організації, шляхи прогресивного розвитку міжнародного гуманітарного права. У період між конференціями керівні функції здійснює постійна комісія, яка обирається попередньою конференцією. Її місцеперебування — м. Женева (Швейцарія).

В даний час співробітники та волонтери Міжнародного Червоного Хреста працюють в 188 країнах світу, а в честь сьогоднішнього свята національні товариства ЧХ і ЧП по всьому світу проводять 8 травня спеціальні кампанії та заходи. Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця – це чудова можливість відзначити діяльність і досягнення мільйонів волонтерів і співробітників у всьому світі, які кожного дня доводять свою відданість гуманності – роблячи все можливе, щоб жодна людина, якій потрібна допомога, не залишилася осторонь.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) є неупередженою, нейтральною та незалежною організацією, цілі й завдання якої мають виключно гуманітарний характер і полягають в тому, щоб захищати життя й гідність людей, які постраждали через збройні конфлікти та інші ситуації насильства, і надавати їм допомогу. Поширюючи та укріплюючи гуманітарне право й універсальні гуманітарні принципи, МКЧХ докладає усіх зусиль, щоб запобігти стражданням людей. МКЧХ, заснований у 1863 р., стоїть біля витоків Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. МКЧХ надано повноваження здійснювати свою діяльність в країнах, що постраждали від збройних конфліктів та інших ситуацій насильства. МКЧХ присутній у близько 100 країнах, де працює майже 20000 наших співробітників.

ПРИНЦИПИ:

Гуманність. Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, виникнення якого зумовлене прагненням надавати допомогу всім пораненим на полі бою без винятку або переваги, намагається за будь-яких обставин як на міжнародному, так і на національному рівні попереджувати або полегшувати страждання людини. Міжнародний рух покликаний захищати життя та здоров’я людей і забезпечувати повагу до людської особистості. Він сприяє досягненню взаєморозуміння, дружби, співробітництва і міцного миру між народами.

Неупередженість. Міжнародний Рух не проводить будь-якого розрізнення за расовою, релігійною, класовою ознакою або політичними переконаннями. Він лише намагається полегшувати страждання людей, і в першу чергу тих, хто найбільше цього потребує.

Нейтральність. Щоб зберегти загальну довіру, Міжнародний Рух не може приймати будь-яку сторону у збройних конфліктах і вступати в суперечки політичного, расового, релігійного або ідеологічного характеру.

Незалежність. Міжнародний Рух незалежний. Національні товариства, надаючи своїм урядам допомогу в їхній гуманітарній діяльності та дотримуючись законів своєї країни, повинні проте завжди зберігати автономію, щоб мати можливість діяти відповідно до принципів Міжнародного Руху.

Добровільність. У своїй добровільній діяльності з надання допомоги Міжнародний Рух жодною мірою не керується прагненням одержання вигоди.

Єдність. У будь-якій країні може бути тільки одне національне товариство Червоного Хреста або Червоного Півмісяця. Воно повинно бути відкритим для всіх і здійснювати свою гуманітарну діяльність на всій території країни.

Універсальність. Міжнародний Рух є всесвітнім. Всі національні товариства користуються рівними правами і зобов’язані надавати допомогу одне одному.

Підтримка системи охорони здоров’я

Система охорони здоров’я в районах неподалік від лінії зіткнення.

Надаються ліки, зокрема для лікування хронічних захворювань, і перев’язувальний матеріал для лікарень і медичних пунктів, а також організуються для медичних працівників тренінги з невідкладної допомоги і роботи з особами, які отримали збройні поранення.

Надаються будівельні матеріали, щоб люди могли відремонтувати своє житло, а також  відновляються системи водопостачання та очисні споруди по обидві сторони від лінії зіткнення.

Робота в якості нейтрального посередника

 Відвідування людей, утримуваних у зв’язку з конфліктом, щоб забезпечити гуманне ставлення до затриманих. За згоди всіх сторін можливо виступати в якості нейтрального посередника під час одночасного звільнення та передачі затриманих, щоб захистити їх гідність протягом всього процесу.

Пошук зниклих безвісти осіб

Організація допомагає підтримувати зв’язок зі своїми близькими тим людям, які виявилися розділеними в результаті конфлікту. МКЧХ також допомагає сім’ям дізнаватися місцезнаходження їх зниклих безвісти родичів. Крім того, надається підтримка судово-медичним установам та громадським організаціям, що беруть участь в розшуку, збиранні та ідентифікації людських останків.

Захист цивільного населення

Під час конфлікту цивільне населення занадто часто зазнає значних втрат. Всі, хто носить зброю, повинні дотримуватися вимог міжнародного гуманітарного права і забезпечувати безпеку цивільних осіб та тих, хто не бере або припинив брати участь у бойових діях.

Захист людей від мін та боєприпасів, що не розірвалися

Міни та боєприпаси, що не розірвалися, вкривають територію зони конфлікту, створюючи загрозу для мирних мешканців. Разом з Товариством Червоного Хреста України навчаються волонтери, школяри, вчителі та місцеви жителі безпечній поведінці.

У Вінниці Червоний Хрест України передав медичному закладу партію інсуліну на загальну суму 584 тисячі гривень

 

Частина пацієнтів з цукровим діабетом, які для компенсації свого захворювання потребують регулярного застосування інсуліну, зможуть отримати його під час лікування в обласному клінічному високоспеціалізованому ендокринологічному центрі.

У Миколаєві веловолонтери, щоденно розвозять гуманітарну допомогу

За один день волонтери-велосипедисти долають більш ніж 800 кілометрів та доставляють понад 120 гуманітарних наборів багатодітним сім‘ям та людям з інвалідністю 1-2 групи, охоплюючи усі райони міста та передмістя.

У Миколаєві веловолонтери, щоденно розвозять гуманітарну допомог

Загони швидкого реагування в різних куточках України з 24 лютого 2022 року надали підтримку й речі першої необхідності близько 70 тисячам людей у пунктах тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

Голлівудська акторка Анджеліна Джол, яка є спеціальним послом Верховного комісара ООН у справах біженців, 1 травня 2022 р. відвідала медзаклад у Львові, де лікуються постраждалі від ракетного удару по Краматорську діти, поспілкувалася з волонтерами, сиротами в інтернатах і евакуйованими на вокзалі .

Анжеліна Джолі прибула до України та у Львові зустріла пасажирів евакуаційного поїзда з Покровська (Донецької області).

 Було підписано Меморандум про співпрацю між Товариством Червоного Хреста України та Львівською міською радою щодо зведення будинків для тимчасового проживання вагітних жінок, які виїхали з місць активних бойових дій.

У Львові збудують тимчасове житло для вагітних жінок, які рятуються від війни

 

Автомобілі для роботи Червоного Хреста

Логістичний центр Закарпатської ОО ТЧХУ за сприяння Норвезького Червоного Хреста передав 10 автомобілів для роботи колегам з Хмельницької та Тернопільської ОО ТЧХУ

Ці авто допомагатимуть волонтерам і співробітникам оперативніше доставляти гуманітарну допомогу населенню, у тому числі у найвіддаленіші населені пункти областей.

Після трьох авіаударів пошкоджено 6 житлових будинків, в одному з яких був Добропільський офіс Червоного Хреста України. Туди щодня зверталися сотні громадян, а волонтери і співробітники надавали їм гуманітарну допомогу.

 

Загін швидкого реагування Національного комітету Товариства Червоного Хреста України

Загін швидкого реагування Національного комітету Товариства Червоного Хреста України евакуював поранених та тяжкохворих пацієнтів з Бахмутської міської лікарні. 23 людини транспортували до евакуаційного медичного потягу.

З 24 лютого 2022 р.Червоний Хрест України вже навчив понад 45 600 людей першій допомозі

Перша допомога – це знання, які рятують життя. Зараз Червоний Хрест України приділяє велику увагу навчанню населення навичкам надання першої допомоги.

Навчання населення навичкам надання першої допомоги.

В Одесі волонтери Червоного Хреста України відвідали інформаційний захід від фахівців ДСНС України

З 24 лютого 2022 р.Червоний Хрест України вже навчив понад 45 600 людей першій допомозі

Волонтери Загонів швидкого реагування Червоного Хреста України одні з перших опиняються на місці надзвичайних ситуацій, щоб разом з рятувальниками надавати допомогу постраждалим.

У столиці Загони швидкого реагування Червоного Хреста України надавали допомогу людям, які постраждали від вибуху у житловому будинку

Червоний Хрест України передав медичні засоби на суму понад 102 тисячі євро до медичних закладів Дніпра та області

У лікарнях Дніпропетровської області щодня медики надають допомогу пораненим людям. Більшість з них доставлена до медичних закладів із «гарячих точок» Сходу України.  

Червоний Хрест надає допомогу населенню Чернігівщини, яке було звільнене від тимчасової окупації

Понад 2 тонни гуманітарної допомоги доставила Чернігівська обласна організація Червоного Хреста України до с.Довжик, 2,5 тонни – до с.Іванівка, с.Жавінка та с.Ягідне.

Волонтери і співробітники Червоного Хреста доставляють гуманітарні вантажі, надають першу допомогу, першу психологічну допомогу, супроводжують евакуацію населення з «гарячих точок», забезпечують постраждале населення психосоціальною підтримкою, інформують про мінну небезпеку.

Багато населених пунктів в Корабельному, Голопристанському, Олешківському і Білозерському районах, Чорнобаївській територіальній громаді вже отримало допомогу й продовжує її регулярно отримувати. Волонтери доставляють на автівках, велосипедами чи пішою ходою гуманітарну допомогу.

Відбулося три місії по евакуації найвразливіших категорій населення, зокрема людей з інвалідністю. Евакуювали  людей з різних куточків України: Донецької, Луганської, Чернігівської, Київської, Харківської, Миколаївської областей.

Волонтери Загону швидкого реагування Запорізької обласної організації Червоного Хреста України доставили до гуманітарного центру в м.Гуляйполе продуктові набори, питну воду та гігієнічні набори.

Серед волонтерів трапляються й такі, хто долучається до діяльності цілою родиною!

Волонтери і співробітники Харківської обласної організації Червоного Хреста України ні на хвилину не зупиняються і допомагають будь-яким можливим способом постраждалому населенню області.

До Великодня святкову випічку волонтери і співробітники Червоного Хреста України доставили до населених пунктів Київської області: Обухів, Тетіїв, Біла Церква, Сквира, Бровари, Вишгород, Тараща, Миронівка, Пуща Водиця, Горенка, Мощун.

Незважаючи на постійну небезпеку, волонтери і співробітники Червоного Хреста України продовжують допомагати населенню Луганської області. Вони залишаються на своїх місцях та докладають всіх зусиль, щоб підтримати постраждалих.

Волонтери Загону швидкого реагування Національного комітету Червоного Хреста України евакуювали 10 осіб з одного із бомбосховищ у м.Сєвєродонецьк Луганської області.

Передача відбулася за підтримки компанії Electrolux. Також організація нещодавно відвантажила 26 палетів гігієнічних наборів, продуктів харчування, карематів та інших речей першої необхідності .

Президент Товариства Червоного Хреста України Микола Поліщук особисто відвідав мешканців Київщини

 

2500 гривень на місяць внутрішньо переміщеним особам від Червоного Хреста

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про реалізацію спільного з Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариством Червоного Хреста України проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки окремих категорій населення» від 26 квітня 2022 р. № 487.

 

Червоний Хрест доставляє гумдопомогу переселенцям на Буковині .

Волонтери організації “Червоний Хрест” возять гуманітарну допомогу у райони Чернівецької області. Набори їжі, одягу та предметів гігієни можуть отримати вимушені переселенці, які приїхали в область через війну Росії проти України.

Гуманітарну допомогу місцеві волонтери отримують від іноземних відділів Червоного Хреста. Найбільшими донорами допомоги є данська, румунська та італійська організації Червоного Хреста. “Гуманітарку” волонтери відвантажують та сортують на складі. Там розподіляють її для людей з різних регіонів України.

Серед волонтерів Червоного Хреста також є вимушені переселенці.

Найбільше гуманітарної допомоги доставляють від данського Червоного Хреста. Про отриману і видану допомогу звітують, всю інформацію перекладають та заносять в міжнародну базу організації.

Волонтери Червоного Хреста України доставили гуманітарний вантаж до чернівецького дитячого табору

У Ржавиці в дитячому таборі проживає 149 дітей-сиріт. З початком війни табір надав тимчасовий прихисток ще 130 людям, які через небезпеку вимушені були покинути свої домівки.

В українському Червоному Хресті зараз працюють понад вісім тисяч волонтерів. Окрім гуманітарної допомоги, вони допомагають евакуювати людей з гарячих точок.

Буковинський медуніверситет приймає переселенців та надає їм необхідну допомогу

Університет приймає у гуртожитках внутрішньо переміщених осіб та надає їм необхідну допомогу, забезпечує харчуванням. 

Гуртожитки БДМУ приймають переселенців. В навчальному закладі на високому рівні організували надання консультативної психологічної допомоги постраждалим від російської військової агресії.

Це, зокрема, участь у проєкті «Лікар-онлайн», підтримка ініціативи «АПВШУ та ДРУЗІ» («Психологічна підтримка студентів» Асоціації психологів вищої школи України), консультативна допомога на платформі ipso-care.com та співпраця з Данським Червоним Хрестом. 

 

Матеріал для сайту підготувала провідний  бібліотекар Сівашова О.

 

Список рекомендованої літератури
(з фондів бібліотеки БДМУ)
  1. Бойчак М. П. Нариси з історії української військової терапії. Кн. 3. Військова терапія після Другої світової війни і в роки незалежності України. Київ : АртЕк, 2020. 360 с.
  2. Бойчак М. П., Осьодло Г. В. Терапевтичні аспекти війни на Сході України: монографія. Київ : Людмила, 2020. 320 с.
  3. Екстрена медична допомога військовослужбовцям на догоспітальному етапі в умовах збройних конфліктів : навч. посіб. / за ред. М. І. Бадюка. Київ : Чалчинська, 2018. 203 с.
  4. Екстрена та невідкладна медична допомога: нац. підруч. Т. 2. Допомога дітям на догоспітальному та ранньому госпітальному етапах / за ред. В. О. Крилюка, С. О. Гур’єва. Київ : Ожива, 2018. 680 с.
  5. Медицина невідкладних станів. Екстрена (швидка) медична допомога: нац. підруч. / за ред. І. С. Зозулі. 3-є вид., перероб. та допов. Київ : Медицина, 2017. 958 с.
  6. Паліативна та хоспісна допомога : підручник / за ред. Ю. В. Вороненка, Ю. І. Губського. Вінниця : Нова Книга. 2017. 385 с.

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Print Friendly, PDF & Email

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: