Буковинський Державний Медичний Університет

БІБЛІОТЕКА

Вдосконалюємося для вас!
Вгору

Служіння незрячим

13 листопада відзначається Міжнародний день сліпих – на честь француза Валентина Гаюї, який є автором перших винаходів для незрячих та першим у світі заснував для них школи.

Валентин Гаюї  народився 13 листопада 1745 року у Франції. І саме ця дата за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається як День сліпих.

Свою першу школу для безпритульних незрячих Гаюї відкрив у 1784 році в Парижі – у своєму власному будинку і без підтримки уряду та благодійників.

Він також є автором рельєфно-лінійного шрифта унціал (тобто рівний за довжиною одній унції) та спеціальних підручників, глобусів і карт, які дозволяли сліпим дітям пізнавати науку.

Пізніше він також відкрив друкарню, де були надруковані перші книги для незрячих.

За книгами Гаюї вони навчалися аж до винаходу у 1829 році Луї Брайлем універсальної системи рельєфно-точкового шрифту.

Луї Брайль – служіння незрячим

Світ прекрасний в різноманітності форм та кольорів. Люди, слабозрячі й незрячі, позбавлені можливості насолодитися своїми очима Земною красою, позбавлені тих можливостей, які є у тих, хто бачить. І тут проявляється справжня людська природа: людина подає руку підтримки та допомоги людині. Створюється алфавіт для сліпих, з подальшою назвою шрифт Брайля, на честь винахідника Луї Брайля, що народився в 1809 році у французькому містечку Кувре.

Так сталося, що в 3 роки Луї травмував собі око і з часом осліпнув. Невеселе життя чекало сліпих людей того часу – жебрацьке існування і їжа за милостиню. Але поруч були люблячі батьки: навчили плести бахрому для збруї і шити домашні туфлі, запросили учителя музики, який навчив Луї грі на скрипці. Батько хлопчика учив його алфавіту, зробивши спеціальні дощечки з прорізами. Луї навчили писати. Батько усюди брав сина з собою, учив його розрізняти спів птахів, крики тварин, аромати квітів, а ще вірити в себе та в Бога.

У сім років Луї почав відвідувати школу в Кувре. Хлопчик здивував учителів своїми здібностями і дуже швидко став кращим учнем. Дбайливі батьки віддають сина в 10 років в Королівський інститут для сліпих дітей, де він став першим учнем по усіх предметах. Луї любив музику: освоїв піаніно і орган. У 16 років він отримує оплачуване місце органіста в невеликій церкві поряд з інститутом. 

Навчання в інституті ґрунтувалося на вислухуванні і запам’ятовуванні. Писемність практично була відсутня. У бібліотеці було трохи книг, надрукованих по методу Валентина Гаюи. Луї дуже любив читати, попри те, що для цього вимагалося немало часу та й книги були громіздкі і важкі. Так Луї Брайль задумав створити свою систему рельєфно-крапкової писемності, яка зручна для дотикового сприйняття і точно відбиває усі особливості тієї або іншої мови, дає можливість записувати цифри, хімічні, фізичні знаки, ноти.

У перші роки винахід Брайля ігнорували, потім намагалися переробити, але потім у всьому світі визнали систему листа, розроблену Брайлем для сліпих – найкращою. Перша книга “Коротка історія Франції”, надрукована шрифтом Брайля, офіційно надала право бути новій системі писемності для сліпих.

Луї Брайль мав серце, переповнене добротою і любов’ю. Про себе, про свої потреби турбувався дуже мало, а на заощадження придбавав книги і пристосування для писемності по його методу для бідних студентів. 

Після його смерті друзі знайшли коробочку з написом: “Спалити, не відкриваючи”. Цікавість пересилила, коробочку розкрили і виявили сотні розписок про дані у борг гроші. Друзі виконали волю Брайля: коробочку з вмістом спалили. Луї Брайль помер у 1852 році, коли йому було 43 роки. У 1878 році на всесвітньому конгресі в Римі метод Брайля був затверджений, як кращий метод читання і писемності для сліпих людей.

І сьогодні, через два століття, завдяки цій геніальній людині – Луї Брайлю і його винаходу – шрифту Брайля, мільйони людей почувають себе повноцінними громадянами своїх країн, відчувають свою значущість і необхідність для інших людей

 

Як виглядає перша в Україні бібліотека тактильних книжок для незрячих дітей?

  У Черкасах з’явилася унікальна бібліотека тактильних книжок для дітей із вадами зору. 17 кольорових книг із об’ємними зображеннями допоможуть незрячим діткам пізнавати світ. Кожен посібник волонтери створювали вручну під контролем тифлопедагогів, які працюють із такими дітками. Більшість книжок у новій бібліотеці – зшиті вручну.

Однак серед них є і перший в Україні посібник з анатомії для слабозорих, створений на 3D-принтері.За словами організатора соціального проекту Світлани Трофімової, бібліотека тактильних книжок для діток із вадами зору – перша не лише на Черкащині, а й в Україні

Як змінилося життя незрячих за 200 років: топ-5 геніальних винаходів

Технічний прогрес не стоїть на місці. Зараз люди з обмеженим можливостями користуються аудіокнигами в форматі MP3, а на зміну білій тростині прийшла ультразвукова, яка одягається на зап’ястя незрячого і при наближенні перешкоди сигналізує звуком і вібрацією. Створено багато гаджетів і з використанням шрифту Брайля.

 

Фотокамера для незрячих

Touch Sight (погляд дотиком) – перший у світі фотоапарат для сліпих. Створив його у 2008 році дизайнер Чю Лі з китайського підрозділу компанії Samsung. На Touch Sight немає РК-панелі, зате є гнучкий тактильний дисплей Брайля, що відображає графічну інформацію у рельєфно-точковому вигляді. Фотокамера дуже проста у використанні завдяки функції, яка записує сигнальний звук при фотографуванні. Звукові маркери допомагають людям з обмеженим зором переглядати, сортувати і обмінюватися фотографіями.

 

Розумний годинник для незрячих

У 2017 році в Південній Кореї випустили перший у світі “розумний” годинник для незрячих і слабозорих людей. Назвали їх Dot – у перекладі з англійської “крапка”. Набір базових функцій пристрою повторює Apple Watch. Замість звичного тачскріну панель годинника складається з сегментів із крапками. Такий принцип побудови робочої панелі дозволяє відтворювати символи з тактильного шрифту Брайля. Пристрій синхронізується зі смартфоном, а також з іншими годинами Dot через Bluetooth, і здатний безперервно працювати близько 5 днів без підзарядки. А ще він може приймати і відправляти повідомлення.

Visual Assistance Card для незрячих

Цю панель для користування банківською карткою придумали у 2008 році в США. Цифри на ній нанесені за допомогою шрифту Брайля.

Вона розміщується поверх пристрою, що зчитує, і її користувач може самостійно вводити код банківської картки і розплатитися, зберігаючи при цьому конфіденційність.

FingerReader – гаджет, який читає книги вголос

Пристрій надівається на палець, оснащений вбудованою камерою для сканування тексту, який відтворюється у мову, яку і почує читач.

FingerReader слідкує за швидкістю переміщення пальця по сторінці і зачитує вголос текст, після його розпізнавання. Використовуване ПЗ автоматично розпізнає початок і кінець рядка і підказує користувачеві, коли потрібно переводити палець далі.

Смартфон для незрячих

У 2013 році індус Саміт Дагар розробив перший у світі смартфон для людей з ослабленим або втраченим зором. Пристрій відрізняється своїм екраном, який являє собою сітку контактів, що формує шрифт Брайля. Екран є свого роду перекладачем і може переводити звичайний текст, що містить звичні всім літери,у шрифт Брайля і навпаки. У смартфоні реалізована технологія Shape Memory Alloy, в основу якої закладено ефект пам’яті форми (явище повернення до первісної форми при нагріванні, яке спостерігається у деяких матеріалів після попередньої деформації). Коли на телефон приходить повідомлення, то внутрішнє ПО трансформує його в зрозумілу людині з обмеженими фізичними можливостями форму. При відправці повідомлень відбувається зворотне перетворення і одержувачу приходить звичайний текст.

 

Матеріал підготувала Олена СІВАШОВА

 

   Рекомендована література
(з фондів бібліотеки БДМУ)
  1. ШеппардТ. Діти сліпоти / пер. з англ. А. Маляр ; [післяова О. Зернецької ; худож. І. М. Гаврилюк]. Київ: Дніпро, 1986. 214 с.
  2.  Корконішко О. М. Медсестринство в офтальмології: 3-є вид., перероб. і доп. Київ: Медицина, 2015. 214 с.
  3. Заремба Є. Х., Риков С. О., Січкоріз О. Є. Сімейна медицина: енциклопедія:У 5 т. Т. 5. Державне управління сімейною медициною. Офтальмологія. Шкірні ознаки внутрішніх та інфекційних хвороб / ред. В. Г. Передері, Є. Х. Заремба. Київ: Здоров’я, 2012. 703 с.
  4. Кучук О. П. Офтальмологія в тестах: збірник завдань для підготовки до практичних занять та до здачі заключного модульного контролю. Чернівці: БДМУ, 2018. 198 с.
  5. Вітовська О. П., Бездітко П. А., Безкоровайна І. М. Офтальмологія = Ophthalmology: нац. підруч. / за ред. О. П. Вітовської. Київ: Медицина, 2017. 648 с.
  6. Вітовська[О. П., Бездітко П. А., Безкоровайна І. М.  Офтальмологія = Ophthalmology: нац. підруч. /за ред. О. П. Вітовської. Київ: Медицина, 2017. 648 с.
  7. Сакович В. М., Сердюк В. М., Жабоєдов Д. Г. Офтальмологія: підруч. для студ. стомат. ф-тів / за ред. Д. Г. Жабоєдова. Київ: Медицина, 2022. 126 с.
  8. Вітовська О. П., Бездітко П. А., Безкоровайна І. М. Офтальмологія = Ophthalmology: підручник / за ред. О. П. Вітовської. 2-е вид. Київ: Медицина, 2020. 645 с.
  9. Вчасно виявити глаукому – зупинити сліпоту! / Безпека життєдіяльності: всеукраїнський науково-популярний журнал. 2018. № 12. С. 4-5
  10.  Палоян О. Необоротна сліпота — ймовірний наслідок задавненої глаукоми / Фармацевт Практик. 2020. № 3. С. 18-20
  11.   Риков С. О. Сліпота, якої можна уникнути / Участковый врач. 2017. N 5. С. 6-9

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Print Friendly, PDF & Email

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: