Буковинський Державний Медичний Університет

БІБЛІОТЕКА

Вдосконалюємося для вас!
Вгору

Традиції України: Яблучний Спас

Велике церковне свято Преображення Господнє або Яблучний Спас щороку припадає на 19 серпня, через 5 днів після того, як християни відзначать Медовий Спас. Це велике свято для всіх православних вірян. Згідно з біблійними переказами, одного разу настав день, коли Ісус Христос явив людям свою божественну сутність. Він ступив на гору Фавор і став молитися — через якийсь час його обличчя засяяло яскравим світлом, а одяг став білим, як сніг. Люди, що стояли поруч, почули голос з неба, який закликав слухати Сина Божого. З того часу в православному календарі з’явилося свято 19 серпня — день Преображення Господнього і Спаса Господа нашого Ісуса Христа.

Саме тому православні в цю дату намагаються долучитися до дивного явища Христа та очистити свою душу, підготувавши його до Божого Слова.

У день Яблучного Спаса заведено освячувати плоди нового врожаю – яблука, тому свято й отримало свою народну назву, які віддалено нагадують смак яблук в Едемському саду. Оскільки у період Другого Спаса йде збір врожаю, то крім яблук у святковий кошик кладуть інші фрукти й овочі: груші, виноград, сливи, помідори, моркву, цибулю тощо. Коли відкусите перше освячене яблуко, загадайте бажання. Воно має бути добрим і світлим, тоді обов’язково здійсниться. Згідно з повір’ям, якщо перше яблуко було солодким – рік буде легким і вдалим.

Після освячення продуктами обов’язково пригощають дітей, родичів, друзів рідних і близьких людей. Здавна вважалося, що вони після цього отримують цілющу силу. До святкового столу готують пісні пироги, десерти та іншу випічку з яблуками, горіхами, медом, варять компоти.

Важливо 19 серпня займатися благодійністю — роздавати їжу жебракам, подавати милостиню і нікому не відмовляти в допомозі.

Матеріал підготувала Світлана Тулевська

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Print Friendly, PDF & Email

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: