Всесвітній день боротьби з діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі. Його мета – привернути увагу державних і політичних діячів, вчених, медиків та керівників лікувально-оздоровчих установ до забезпечення повноцінного життя хворих на цукровий діабет.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2000 році на Землі проживало 150 мільйонів діабетиків. Ця дата відзначається щорічно з 1991 року в день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, який відкрив спільно з професором Джоном Маклеодом гормон інсулін. Всесвітній день боротьби з захворюванням на цукровий діабет відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/61/225.
Цукровий діабет був описаний в I ст. н. е.. римськими лікарями Цельсом і Аретом, які відзначали у деяких хворих рясне сечовиділення, надмірну спрагу і втрату ваги. У XVII ст. англійський лікар Томас Уілліс помітив, що у пацієнтів з такими симптомами сеча має солодкуватий смак.
Пізніше, в XIX ст., було встановлено, що у тонкій кишці відбувається перетворення крохмалю в глюкозу, яка потім надходить з кровоносного русла в печінку, де і відкладається у формі глікогену (крахмалоподобної речовини, що складається із залишків молекул глюкози, з’єднаних в ланцюги).
У січні 1922 року нікому не відомий молодий канадський вчений Фредерік Бантінг вперше в історії врятував життя, зробивши ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчику, який страждав важкою ювенільною формою цукрового діабету. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає всі права Торонтському університету. В подальшому права на виробництво інсуліну перейшли до Канадської ради з медичних досліджень, і наприкінці 1922 року новий лікарський препарат з’явився на ринку.
Визнанням першого великого досягнення XX століття в галузі біохімії та медицини була Нобелівська премія, присуджена Бантінгу і Маклеоду в 1923 році
Довгі століття люди не знали засобів для боротьби з цією хворобою, і діагноз «цукровий діабет» не залишав пацієнтові ніякої надії не тільки на одужання, але й на життя: без інсуліну – гормону, що забезпечує засвоєння тканинами глюкози, хворий організм існувати не може і приречений на повільне згасання.
Адже сьогодні цукровий діабет, також як атеросклероз і рак, входить в трійку захворювань, найбільш часто призводять до інвалідності та смерті людей. Він характеризується стійким підвищенням рівня глюкози в крові, може виникнути в будь-якому віці і триває все життя.
Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін – це гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.
В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.
Основні симптоми діабету:
-надмірне сечовиділення,
-спрага,
-постійне відчуття голоду,
-втрата ваги,
-відчуття втоми,
-погіршення зору.
ТИПИ ДІАБЕТУ
Розрізняють декілька типів діабету:
-Діабет І типу (або ж інсулінозалежний) – характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо.
-Діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) – виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності.
-Гестаційний діабет – характеризується підвищенням рівня цукру у крові, яке розвивається у жінок під час вагітності. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень під час вагітності та пологів.
РИЗИКИ Й УСКЛАДНЕННЯ
Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум вдвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. 6,2% cмертей у світі пов’язано з діабетом.
Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації.
Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.
Діабет є основною причиною ниркової недостатності.
ПРОФІЛАКТИКА ДІАБЕТУ
Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих заходах з підтримання здорового способу життя. Щоб вберегтися від діабету ІІ типу, вам необхідно:
- досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;
• бути фізично активним та приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності;
• дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів;
• утримуватись від тютюнопаління.
Фактори, що збільшують ризик захворіти на діабет будь-якого типу:
- Спадкова схильність.Якщо хворіють родичі, то шанси виявити діабет вище.
- Хвороби підшлункової залози.Саме в ній виробляється інсулін, і якщо орган не впорядку, то і з гормоном можуть бути проблеми.
- Хвороби ендокринної системи. Діабет – гормональне порушення. Якщо є схильність до таких хвороб, то і ризик діабету є.
- Вірусні інфекції.Вітрянка, краснуха, паротит і навіть грип можуть стати пусковими механізмами для діабету.
Тому знати про діабет потрібно, а регулярно (хоча б раз на рік) здавати тести на рівень цукру в крові – просто обов’язково.
- При підозрілих ознаках потрібно прийти до лікаря-ендокринолога і здати обов’язкові аналізи. Кров з пальця натщесерце (на цукор), аналіз сечі на вміст глюкози, пробу на толерантність до глюкози, визначення рівня інсуліну, C-пептиду і глікованого гемоглобіну в крові (останні три аналізу здають з вени). Цих обстежень досить, щоб виявити ознаки цукрового діабету і зрозуміти, до якого типу належить захворювання
Що не можна їсти при цукровому діабеті
Іноді можна дозволити собі трохи солодкого, але виключно у вигляді ласощів та ні в якому разі не для втамування голоду і швидкого перекусу. А для деяких людей з діабетом солодкі напої або таблетки глюкози навіть необхідні, коли рівень глюкози в крові дуже низький. Головне, кілька разів на день перевіряти рівень цукру в крові.
Переходити на солодощі з позначкою “для людей з діабетом” не варто: в них містяться фруктоза і сорбіт, насичені та трансжири. Вони так само як і звичайний цукор, впливають на рівень цукру в крові та часто виявляються навіть більш калорійними, ніж звичайні солодощі. Краще купіть шоколад з підвищеним вмістом какао (його все одно багато не з’їси) або шоколад з фруктовою, а не горіховою начинкою (горіхова більш калорійна).
Скласти план здорового харчування при діабеті, з врахуванням усіх особливостей вашого організму, допоможе дієтолог. Але із загальних рекомендацій: бажано харчуватися три рази на день в один й той самий час, відмовитися від жирних і висококалорійних страв. Потрібно перейти на “здорові” вуглеводи, які містяться у фруктах, бобових (квасолі, горосі та сочевиці) і знежирених молочних продуктах.
При діабеті важливо вживати багато клітковини, яка міститься в горіхах, овочах, цільнозерновому борошні та пшеничних висівках. Альтернативою м’ясу може стати риба: бажано їсти її двічі на тиждень,
Як жити з цукровим діабетом
Знайте свої ABC показники діабету.
A1C – аналіз крові, який вимірює середній рівень цукру протягом останніх трьох місяців. Він відрізняється від щоденних тестів і є досить важливим для контролю рівня цукру протягом довгого періоду часу.
B – показники кров’яного тиску. Якщо показники кров’яного тиску стають занадто високими, це може призвести до серцевого нападу, інсульту, ураження нирок і очей. У нормі кров’яний тиск для більшості людей з діабетом – нижче 140/90.
C – показники холестерину. Є два типи холестерину в крові: LDL і HDL.
Змініть ваш образ життя:
- Намагайтеся контролювати рівень стресу.
- Правильно харчуйтеся.
- Будьте активними.
- Приймайте ліки для лікування діабету та інших проблем зі здоров’ям, навіть якщо ви почуваєтеся добре.
- Перевіряйте свої ноги кожного дня на наявність порізів, пухирів, червоних плям і набряклостей.
Нещодавно вчені з США з’ясували, що більшість людей на планеті схильні до розвитку діабету другого типу. Стало відомо, що в людській популяції присутня мутація, яка вибірково блокує згортання проінсуліну і викликає стрес у бета-клітин. Останній призводить до дисфункції цих клітин, а після – до незворотного пошкодження.
- Слідкуйте за гігієною ротової порожнини щодня.
- Перестаньте палити.
- Відстежуйте рівень цукру в крові.
- Перевіряйте рівень вашого артеріального тиску.
Які ризики розвитку діабету у дітей
Люди в усьому світі все частіше хворіють на діабет, а результати досліджень свідчать про щораз більший ризик розвитку цієї хвороби у дітей.
У багатьох країнах реєструється велика кількість нових діагностованих випадків захворювання на діабет 1-го типу, особливо серед дітей раннього віку. Примітно те, що деякі моделі захворюваності серед дітей схожі з епідеміями інфекційних хвороб. Наразі способів профілактики діабету 1-го типу не існує.
Останнім часом діабет 2-го типу став реєструватися серед дітей і підлітків у все більших масштабах, і в деяких частинах світу діабет 2-го типу став основним типом діабету серед дітей. Є всі підстави припускати, що вирішальну роль в цьому відіграє глобальне зростання показників дитячого ожиріння і фізичної інертності. Здорове харчування і спосіб життя є потужними факторами захисту від цієї хвороби.
Дітям після 10 років потрібно перевірятися на цукровий діабет 2-го типу як мінімум раз на три роки у тому випадку, якщо у них є надлишкова вага (або ожиріння) і ще один фактор ризику: цукровий діабет у близького родича, діабет у матері під час вагітності або ознаки інсулінорезистентності.
Глава ВООЗ повідомив, що показники тестування та секвенування залишаються низькими у всьому світі.
Зараз у всьому світі від діабету страждає близько 422 мільйонів осіб у віці від 20 до 79 років. При цьому приблизно 50% з них не знають про захворювання. Крім того, за даними статистичних досліджень, кожні 10-15 років кількість діабетиків подвоюється.
Матеріал підготувала Олена СІВАШОВА
- Маслянко В. А., Пашковська Н. В Павлович., Л. ББілоус, І. І. Фітотерапія в ендокринології: монографія. Ч.1. Цукровий діабет. Чернівці, 2013. 121 с.
- Лісовий В. М Цукровий діабет як інтегральна проблема внутрішньої медицини: мат. конф. (11 вересня 2015 р.). Харків: ХНМУ, 2015. 143 с.
- Лисенко В. Й., Карпенко Є. О., Голяніщев М. О., Гурко Б. В. Анестезія та інтенсивна терапія у хворих на цукровий діабет: навч. посіб. Харків : ХМАПО, 2015. 121 с.
- Зорій І. А. Полінейропатія у хворих на цукровий діабет типу 2: механізм розвитку, клінічні прояви, діагностичні особливості залежно від генетичних чинників/ Чернівці, 2018. 115 с.
- Хухліна О. С. Артеріальна гіпертонія та цукровий діабет 2 типу: морфофункціональні та біохімічні аспекти ремоделювання судин та серця: монографія. Чернівці : БДМУ, 2019. 179 с.
- Пашковська Н. В. Функціональний стан щитоподібної залози у хворих на цукровий діабет: монографія. Чернівці : БДМУ, 2019. 146 с.
- Польовий В. П., Сидорчук Р. І., Гощинський В. Б. Прогнозування перебігу та хірургічна корекція критичної ішемії нижніх кінцівок у хворих на цукровий діабет/ за ред. В. П. Польового, Р. І. Сидорчука, Чернівці : Медуніверситет, 2021.
- Білецький С. В., Бойко В. В., Петринич О. А. Клініко-патогенетичне обгрунтування застосування метаболітотропної терапії в лікуванні хворих на гіпертонічну хворобу у поєднананні з ішемічною хворобою серця та цукровим діабетом другого типу: монографія / Чернівці : БДМУ, 2021. 139 с.
- Буздуган І. О. Клініко-патогенетичні особливості та лікування пептичної виразки шлунка і дванадцятипалої кишки у поєднанні з артеріальною гіпертензією та цукровим діабетом 2 типу: сучасні аспекти патогенезу, діагностики та лікування. Чернівці : БДМУ, 2021. 107 с.
- Гончаренко В. А. Особливості антиоксидантної системи захисту ротової порожнини та шляхи її корекції у дітей із хронічним катаральним гінгівітом на фоні інсулінозалежного цукрового діабету. Чернівці: БДМУ, 2022. 127 с.
- Розробка та впровадження уніфікованого і локального протоколів з надання медичної допомоги при цукровому діабеті 2 типу на етапі первинної медичної допомоги: метод. рек. / уклад. В. І. Ткаченко. Київ , 2014. 94 с.
- Передерій В. Г. Основи внутрішньої медицини: підруч. Т. 1. Захворювання органів дихання. Захворювання органів травлення. Захворювання системи крові і кровотворних органів. Захворювання ендокринної системи. Вінниця. Нова Книга, 2018. 636 с.
- Найбільш вживані ендокринологічні терміни, симптоми та синдроми із українсько-латинсько-англійсько-російськими відповідниками: навч. посіб. / уклад.: Н. О. Абрамова, Н. В. Пашковська. Чернівці : Медуніверситет, 2017. – 126 с.
- Ведення хворих із основними симптомами та синдромами в ендокринологічній клініці: навч. посіб. для самост. роботи студ. VI к. / Н. В. Пашковська, Л. Б. Павлович, А. А. Піддубна. Чернівці : Місто, 2020. 139 с.
- Пашковська Н. В., Урбанович А. М., Маслянко В. А. Невідкладна ендокринологія: клінічні настанови та тестові завдання: навч. посіб. Чернівці : БДМУ, 2021. 154 с.
- Пашковська Н. В., Оленович О. А., Урбанович А. М. Невідкладна ендокринологія: діагностика та лікування: навч.-метод. посіб. Чернівці: БДМУ, 2022. 97 с.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.